Omgevingswet

Samen voor onze Leefomgeving

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Dat is mooi nieuws voor iedereen die zich graag inzet voor meer groen in de buurt. Met deze wet heb je namelijk meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de plannen van de gemeente in jouw leefomgeving. Als vrijwilliger krijg je nu een grotere rol in het vormgeven van jouw directe omgeving. De Omgevingswet stelt de leefomgeving centraal, maakt regels inzichtelijker en eenvoudiger, en biedt ruimte voor maatwerk per gebied. Wil je meedenken over de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan of het Omgevingsprogramma in jouw gemeente? Wij bieden verschillende tools om je op weg te helpen.

Toolbox voor groene vrijwilligers

Wil je meedenken over de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan of het Omgevingsprogramma in jouw gemeente? Wij bieden een toolbox om je op weg te helpen: informatie, inspirerende voorbeelden van andere vrijwilligers en praktische hulpmiddelen.

Stroomschema Omgevingsplan

Dit stroomschema laat je zien hoe jouw gemeente biodiversiteit beschermt en hoe jij invoed kunt hebben op het Omgevingsplan.
Lees meer

Stappenplan

Het stappenplan legt stap voor stap uit hoe je invloed kunt uitoefenen op een Gemeentelijke Omgevingsvisie of Omgevingsplan voor alle thema's.
Lees meer

Wegwijzer Landbouw

Aanbevelingen voor het bevorderen van duurzame landbouw en benadrukt de rol van alle ketenpartners voor een toekomstbestendig systeem.
Lees meer

Wegwijzer Omgevingswet

Overzicht van de Omgevingswet en hoe deze het natuur- en milieubeleid van jouw gemeente beïnvloedt en hoe invloed hierop kunt uitoefenen.
Lees meer

Hoe IVN-vrijwilligers het gemeentelijk beleid beïnvloeden

IVN-vrijwilliger Bert Lemmens komt al ruim 40 jaar op voor de natuur in zijn woonplaats Laarbeek. Eerst gaf hij natuurexcursies, nu probeert hij het beleid van de gemeente te beïnvloeden. Want zo kun je echt iets veranderen, onder andere via de Omgevingsvisie. Welke tips heeft hij voor succes? En wat...
Lees meer

Hoekschewaards Landschap dient met succes zienswijze in

Met de vrijwilligers van Vereniging Hoekschewaards Landschap zet Henk Malta zich in voor de natuur en het landschap op het eiland. Dat doet hij onder andere door invloed uit te oefenen op de Omgevingsvisie. "De visie ging vooral over de bebouwde omgeving, terwijl 80% van het landschap bestaat uit landelijk...
Lees meer

Hoe interesseer je de lokale politiek voor natuur?

Has Bakker, gemeenteraadslid in Utrecht namens D66, over hoe je als burger je onderwerpen op de kaart kunt zetten in de lokale politiek. "Investeer in een goede relatie en zorg dat het persoonlijk contact wederzijds energie geeft. Wees zo concreet mogelijk in je voorstellen." Deze en meer tips geeft Has...
Lees meer

Duurzaam bouwen beleid gemeente Wageningen

Juist bij nieuwbouw zijn er goede kansen om meteen duurzaam te bouwen. De gemeente heeft echter geen juridische mogelijkheden om bovenwettelijke eisen te stellen. Toch lukt het gemeente Wageningen, dankzij het duurzaam bouwen beleid, bij vrijwel alle nieuwbouwprojecten tot mooie duurzame resultaten te komen.
Lees meer

Stroomschema Omgevingsvisie

Dit stroomschema laat zien hoe de Omgevingsvisie in jouw gemeente tot stand komt en hoe je daarop invloed kunt uitoefenen en meer.
Lees meer