
Samen actief voor een gezonde natuurlijke omgeving
Groene Bondgenoten brengt mensen samen die hun omgeving groener, gezonder en biodiverser willen maken. Wij werken samen om vrijwilligers, bewoners en lokale groepen te ondersteunen met kennis, inspiratie en praktische handvatten om natuur meer ruimte te geven – in de wijk, op het erf, langs de sloot of in het park. Want natuur is niet iets dat alleen in natuurgebieden thuishoort, maar ook om ons heen.
Groene Bondgenoten ziet vrijwilligers als de motor van deze beweging. Door lokaal het verschil te maken, bouwen we samen aan een brede en veerkrachtige natuur die tegen een stootje kan – voor nu én de generaties na ons.
Werkgroepleden
Wij geloven in de kracht van samenwerking, binnen Groene Bondgenoten werken de natuurorganisaties hiervoor intensief en constructief met elkaar samen. De partners worden vertegenwoordigd door:
Wat is onze droom?
We dromen ervan dat de Nederlandse biodiversiteit in 2050 weer in het groen staat en springlevend is. Met een rijke florerende natuur op alle plekken in de samenleving. We dromen van een landbouwgebied vol gezonde populaties boerenlandvogels. Bermen, straten en tuinen vol bloemen waar het gonst van de vele soorten insecten. En van natuurgebieden waarin de nu bedreigde flora & fauna weer in balans en stabiel zijn. We dromen dat zorg voor de natuur en onszelf onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Want een gezonde natuur is randvoorwaardelijk voor ons welzijn en onze welvaart. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving, met drinkbaar water, voedselzekerheid, en klimaatbestendigheid. Maar het biedt ons ook de mentale rust en inspiratie in een steeds drukker wordende wereld.
Download hier de 'praatplaat' van onze droom.
Wat moet er dan voor 2035 gebeuren?
Om hier te komen is het essentieel dat in 2035 overal in Nederland, in alle gemeenten in het stedelijk en landelijk gebied mensen bezig zijn met het realiseren en behoud van Basiskwaliteit Natuur.
Basiskwaliteit Natuur gaat om de condities (abiotische condities, inrichting en beheer) die algemene soorten nodig hebben om algemeen te blijven. Zonder deze condities gaan algemene soorten achteruit. Basiskwaliteit Natuur richt zich op het landelijk en stedelijk gebied waar natuur niet de primaire functie is, maar wel onze leefomgeving bepaalt. Basiskwaliteit Natuur is het minimale niveau van natuurkwaliteit dat nodig is om een leefgebied gezond en toekomstbestendig te houden. Dit is geen eindpunt, maar juist een vertrekpunt voor herstel naar de rijke biodiversiteit.
Ondersteuning en tools voor vrijwilligers
Groene Bondgenoten staat klaar om jou te ondersteunen bij het maken van een lokaal duurzaam verschil. Of je nou bij een landelijke organisatie aangesloten bent of niet. Want zonder de onmisbare inspanning van groene vrijwilligers, zoals jij, zou de natuur in ons land er veel slechter voorstaan.
Samen bereik je meer. Daarom wil Groene Bondgenoten de samenwerking tussen verschillende groene vrijwilligersgroepen ondersteunen en stimuleren. Want wij geloven dat dat samenwerking tussen vrijwilligers met verschillende expertises leidt tot een grotere basiskwaliteit van de natuur in de eigen omgeving.
Hoe we dat doen? Door kennis uit de organisaties en over Basiskwaliteit Natuur te bundelen, toegankelijk te maken en daarmee samenwerken te stimuleren. Op deze website bieden we diverse tools aan die elkaar versterken, zoals een documentaire, e-learnings en de SoortenKijker, om samen aan de slag te kunnen voor meer biodiversiteit. Ook vind je hier stappenplannen en stroomschema’s die jou helpen om meer invloed uit te oefenen op de Omgevingswet. Deze samenwerking en activiteiten zijn mogelijk dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.
Samen sterk
Groene Bondgenoten is een samenwerking tussen zes natuur- en milieubeschermingsorganisaties: Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, de Natuur- en Milieufederaties, IVN Natuureducatie, SoortenNL en Natuurvereniging KNNV. Wil je mee doen? Dat kan! Landelijke organisaties (NGO's met een vrijwilligersachterban) op het gebied van natuur, landschap en milieu kunnen zich bij ons samenwerkingsverband aansluiten. Neem met het onderstaande formulier contact met ons op voor meer informatie daarover.
Samenwerkingspartners vinden
Wil je meer bereiken? Doe dat dan vooral samen! Zoek gelijkgestemden. Clubs rond natuur, milieu, landschap, wandelen, fietsen, erfgoed. Praat samen mee bij participatiebijeenkomsten. Of maak zelfs samen een eigen groen plan en ga in gesprek met de gemeente.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op
Heb je vragen, ideeën, wil je je ervaringen met ons delen of heb je vragen over Groene Bondgenoten? Vul hieronder je gegevens en een korte beschrijving van je vraag of ideeen in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Met vriendelijke groeten,
Team Groene Bondgenoten.