
Wat is dat, Basiskwaliteit Natuur?
Basiskwaliteit Natuur gaat over de basiscondities die planten, dieren én mensen nodig hebben om gezond te kunnen leven. Denk aan schone lucht, voldoende water, voedsel, rust en ruimte. Als die condities op orde zijn, blijven algemene soorten – zoals huismussen, egels of padden – gezond en talrijk. En dat is belangrijk, want deze soorten vertellen ons hoe het écht gaat met de natuur in onze leefomgeving. Gaat het slecht met hen? Dan is er ook voor ons werk aan de winkel.




Niet alleen in natuurgebieden
In Nederland zijn we lang vooral bezig geweest met het beschermen van natuurgebieden. Maar buiten die gebieden – in landbouwgebieden, wijken en op bedrijventerreinen – is de natuur hard achteruitgegaan. Veel gewone soorten verdwijnen langzaam uit beeld. Dat leidt tot een vorm van natuurarmoede die je niet altijd meteen ziet, maar die wel grote gevolgen heeft voor biodiversiteit én kwaliteit van leven. Daarom is het tijd voor een nieuwe aanpak: zorgen dat er overal in Nederland een basiskwaliteit aan natuur is.
Overal en voor iedereen
Basiskwaliteit Natuur (BKN) richt zich op de plekken waar natuur niet vanzelfsprekend is, zoals in de stad of op het platteland tussen de natuurgebieden in. Het gaat om de bodem, het water, de manier van beheren en inrichten – alles wat nodig is zodat algemene soorten zich thuis kunnen voelen. Het is geen vervanging van beschermde natuur, maar een aanvulling. En het mooie is: iedereen kan eraan bijdragen! Gemeenten, bedrijven, boeren én vrijwilligers zoals jij kunnen samen zorgen voor meer groene plekken waar natuur weer kan opbloeien.
Wil je aan de slag met Basiskwaliteit Natuur in jouw buurt? Dan begin je met een paar vragen: welke soorten horen eigenlijk thuis in jouw omgeving? Zijn de omstandigheden daar goed genoeg voor? En hoe kun je dat verbeteren? Groene Bondgenoten biedt tools om je hierbij te ondersteunen en helpt je op weg om de natuur in jouw gemeente een stem te geven. Klik hier voor de toolbox BKN en de toolbox Omgevingwet.
Krijg je vragen van gemeente ambtenaren of andere bestuurders of ondernemers, verwijs hen dan naar Deltaplan Biodiversiteit, zij ontwikkelen kennis en tools voor deze doelgroep.
Hoe is het begonnen?
Het idee van Basiskwaliteit Natuur (BKN) is in 2020 door Vogelbescherming Nederland naar buiten gebracht, met het boek Nederlandse vogels in hun domein. Het idee en het gedachtengoed is meteen omarmd door vele partijen als andere natuurorganisaties, de coalitie Deltaplan Biodiversiteit, Naturalis, gemeente en provinciale ambtenaren en het ministerie LVVN. Verschillende partijen hebben gezamelijk verdere invulling geven aan dit concept. Wil je je er meer in verdiepen? Download het Kennisdocument Basiskwaliteit Natuur.