Webinar terugkijken

Kijk hier het webinar van 6 mei jl. terug.
In dit webinar namen Rik van der Linden en Sander Turnhout - zelf rasvertellers - ons mee hoe je natuurherstel op een pakkende manier kunt vertellen tijdens een excursie, bijeenkomst of andere activiteit. Frank Velthuizen introduceerde de SoortenKijker en vertelde hoe deze nieuwe webapp van Groene Bondgenoten hiervoor als krachtig hulpmiddel kan worden ingezet.

Bekijk de opname

Wat is de SoortenKijker

De SoortenKijker geeft een indicatie hoe het is gesteld met de Basiskwaliteit Natuur in jouw omgeving. In 14 landschapstypen toont deze webapp welke algemene soorten – zoals vogels, planten en insecten – er thuishoren. Hun aanwezigheid of juist afwezigheid zegt veel over de gezondheid van een ecosysteem.

Elke locatie krijgt een label, van A tot en met E:
Label E staat voor natuurarmoede.****
Label A staat voor het minimaal noodzakelijke niveau voor een gezond, toekomstbestendig leefgebied.

Basiskwaliteit Natuur is geen einddoel, maar een vertrekpunt voor herstel en biodiversiteit.

Overgebleven vragen webinar SoortenKijker

Tijdens het webinar hebben Rik, Sander en Frank diverse vragen beantwoord, maar het ontbrak aan tijd om alle vragen te beantwoorden. Hierbij alsnog de antwoorden, die ook zijn opgenomen in de Vraag en Antwoordlijst welke vindbaar is op de pagina Over Ons in de SoortenKijker:

Vraag: Wordt er ook info gegeven over lokale natuurwerkgroepen waar mensen terecht kunnen voor hulp bij het monitoren? Die zijn vaak verbazend onbekend bij de gemiddelde burger.

Antwoord: Op de pagina Over Ons, in het menu van SoortenKijker, geven we de informatie dat veel vrijwilligers actief zijn met telprogramma’s en monitoring. En dat men bij hen kan informeren voor het samenwerken bij het uitvoeren en doorgeven van waarnemingen:
Bescherming bij jou in de buurt | Vogelbescherming
Afdelingen - KNNV
Over ons - soortennl.nl
Vrijwilligersgroepen - Boerenlandvogels Nederland

Vraag: Het is goed dat de SoortenKijker er komt, en mensen gestimuleerd worden zelf waarnemingen te doen. Nog mooier als mensen gestructureerd gaan waarnemen, en daar zijn heel laagdrempelige methoden voor (kwartiertelling vlinders, nectarindex, en fouten maken mag in het begin). Wordt daarop gewezen?

Antwoord: We communiceren overal dat het doorgegeven waarnemingen in de NDFF-database komt. De data in de SoortenKijker wordt meerdere keren per jaar vanuit de NDFF geüpdatet. De doorgegeven waarnemingen worden daaarna zichtbaar en meegenomen in de beoordeling.

Om zelf – als vrijwilliger of vrijwilligersgroep – bij te dragen aan het in kaart brengen van de Basiskwaliteit Natuur, benadrukken we dat het belangrijk is dat waargenomen soorten in de NDFF terechtkomen. We geven aan dat er door verschillende vrijwilligers wordt gewerkt aan monitoring, bijvoorbeeld via Waarneming.nl of via de NDFF-invoerapp. En over de flextellingen. Via LiveAtlas van Sovon kun je vogels, vlinders, libellen en zoogdieren tellen op flexibele momenten. Met de app ButterflyCount kun je dag- en nachtvlinders tellen in kwartiertellingen. De transectmethode in de Observation-app van Waarneming.nl kun je gebruiken voor allerlei soortgroepen.

Ook attenderen we op de site van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). HIer zie je hoe het uitgebreide netwerk van vrijwilligers is georganiseerd. Enthousiaste mensen, vaak verenigd in soortorganisaties, zetten zich in voor de natuur van Nederland en helpen graag om daar een goed beeld van te krijgen. Er zijn meetprogramma’s voor onder andere vogels, vlinders, libellen, paddenstoelen, korstmossen, amfibieën en reptielen. Alleen met deze structurele en langdurige monitoring is het mogelijk om trends in de voor- en achteruitgang van onze soorten te berekenen. En met deze trends kunnen we op wetenschappelijke basis opkomen voor het behoud van de natuur.

Vraag: Als ik nou naast een natuurgebied sta, zodat de 1,5 km cirkel over het natuurgebied heen valt, worden de soorten in het natuurgebied dan meegenomen?

Antwoord: In dit geval worden de telling uit de NDFF in het natuurgebied wel meegenomen. Om de beoordeling te kunnen geven van Basiskwaliteit Natuur is voldoende oppervlakte nodig, we kunnen dit niet op basis van bijvoorbeeld een halve cirkel berekenen. Daarom hebben natuurgebieden in deze rekenwijze een positief effect op de beoordeling van de gehele cirkel (net als in het echt).

Kijk hier voor meer Vragen en Antwoorden