
Webinar Neem de SoortenKijker mee op excursie
Wil jij anderen inspireren om in actie te komen voor meer natuur in hun eigen omgeving? In dit webinar vertellen Rik van der Linden en Sander Turnhout - zelf rasvertellers - hoe je het verhaal van natuurherstel op een pakkende manier kunt vertellen tijdens een excursie, bijeenkomst of andere activiteit. Frank Velthuizen introduceert de SoortenKijker en vertelt hoe deze nieuwe webapp van Groene Bondgenoten hiervoor als krachtig hulpmiddel kan worden ingezet.

Wat is de SoortenKijker?
De SoortenKijker geeft een indicatie hoe het is gesteld met de Basiskwaliteit Natuur in jouw omgeving. In 14 landschapstypen toont deze webapp welke algemene soorten – zoals vogels, planten en insecten – er thuishoren. Hun aanwezigheid of juist afwezigheid zegt veel over de gezondheid van een ecosysteem.
Elke locatie krijgt een label, van A tot en met E:
Label E staat voor natuurarmoede.
Label A staat voor het minimaal noodzakelijke niveau voor een gezond, toekomstbestendig leefgebied.
Basiskwaliteit Natuur is geen einddoel, maar een vertrekpunt voor herstel en biodiversiteit.
Wat kun je verwachten?
Rik van der Linden, natuurfilmer met oog voor de mens in de natuur
Sander Turnhout, strategisch adviseur bij SoortenNL en expert in monitoring,
vertellen hoe je de inzichten uit de SoortenKijker kunt vertalen naar een inspirerend verhaal voor jouw publiek.
Frank Velthuizen, projectleider Groene Bondgenoten, introduceert de SoortenKijker en vertelt hoe deze helpt om gericht actie te ondernemen.
Doe mee en laat je inspireren door deze verhalenvertellers. Samen maken we werk van meer natuur, dichtbij huis.


De SoortenKijker, thermometer voor de natuur
Het voorkomen van algemene soorten in een landschaptype kan gezien worden als indicator hoe het gaat met de condities van een gebied. De SoortenKijker laat in 14 landschaptypes zien hoe het is gesteld met de Basiskwaliteit Natuur op een gekozen locatie. Elk landschapstype heeft bijbehorende algemeen voorkomende soorten: vogels, planten, insecten en andere organismen die samen het minimale niveau van het ecosysteem vormen.
Als blijkt dat er algemene soorten ontbreken, is dat een signaal dat de natuurkwaliteit onder de maat is. In dat geval is verbetering van beplanting, inrichting en beheer nodig om het ecosysteem te herstellen en de ontbrekende soorten terug te brengen. De SoortenKijker geeft het niveau aan met labels, het label E staat voor natuurarmoede. Het label A geeft de ondergrens aan: het minimale niveau van natuurkwaliteit dat nodig is om een leefgebied gezond en toekomstbestendig te houden. Geen eindpunt, maar juist een vertrekpunt voor herstel en een rijkere biodiversiteit.
- Organisator:
- Groene Bondgenoten
- Wanneer:
-
- 06 mei 2025
- Tijd:
- 19:30 t/m 21:00