21 mei 2024
Impact maken doe je samen
Vele handen maken licht werk en samen weet je nou eenmaal meer dan alleen. Clichés, maar die zijn er natuurlijk niet voor niets. Amanda le Grand uit Onnen (Groningen) richtte een Werkgroep Biodiversiteit op en vertelt over de kracht van samenwerken.
Een klein duwtje in de rug
Met een klein duwtje in de rug kun je al beginnen – en dan groeien. Vanuit zorgen over achteruitgang van de biodiversiteit, richtte Amanda le Grand een Werkgroep Biodiversiteit op. Een klein projectje met een pilot voor ecologisch bermbeheer, duizend euro van Kern met Pit, zo ging het van start.
Gaandeweg begon Amanda haar weg te vinden. Ze vroeg met succes subsidie aan bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ondertussen groeide niet alleen het ecologisch bermbeheer maar ook het aantal akkerranden en bijenidylles.
Prikkel je buren
Ook op de Onner Es had de Werkgroep Biodiversiteit samen met vrijwilligers van Land van Ons akkerranden aangelegd. En er was daar nog een perceeltje, natuurlijk ingericht met inheemse bloemen, struiken en bomen. Op het hek een bordje: Menno’s tuintje.
"En dus ging ik op zoek naar Menno", zegt Amanda. Want dat tuintje kon een prachtige stapsteen worden op de Hondsrug als het kruidenrijk zou worden ingericht. Een echte bijenidylle.
Het tuintje dat eigenlijk niet echt een tuintje was, bleek ook niet van Menno (maar ter nagedachtenis aan). Gelukkig waren de eigenaren wel te porren voor het idee van een bijenidylle. Twee jaar later hingen ze opnieuw aan de telefoon: er is nog een stuk dat zich prachtig zou lenen als bijenidylle. De subsidiepot van Amanda was leeg, maar een oplossing had ze ook: het Stimuleringsfonds van Groene Bondgenoten.
Leren van clubs die het wiel al hebben uitgevonden
Neem Stichting Landschapsbeheer Groningen. "Die heeft een enorm netwerk en wordt gezien als een serieuze partner. Landschapsbeheer zit bijvoorbeeld in de landschapswerkplaats van het Nationaal Programma Groningen – daar gaat veel geld naartoe en komen veel initiatieven samen. Op dat soort momenten merk ik hoe fijn het is dat je mensen kent."
Overigens niet alleen om aanspraak te kunnen maken op budgetten. "Je moet als vrijwilliger heel veel weten en vol kunnen houden. Andere organisaties helpen daarbij. En het is slim om mensen en organisaties achter je plan te verzamelen, zodat een gemeente ziet dat het breed gedragen wordt."